Mezei János szerint a választások előtt lelkesedés és várakozás jellemzi a magyarokat

Az magyar közösségekben nagy a „várakozás és a lelkesedés” az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltjei kapcsán – osztotta meg tapasztalatait Mezei János, az EMSZ társelnöke. Mezei János szerint sokan „kiábrándultak”, hogy az évtizedek alatt többszöri voksolás nyomán sem változott a környezetük, településük. „Az elégedetlenkedők egy része az elmúlt 30 évben folyamatosan az RMDSZ-re szavazott, de most elérkezett az idő a változásra, versenyre, fejlődésre” – tette hozzá Mezei.

A Magyar Polgári Párt elnöke kiemelte, minden településen, ahol 2016-ban az MPP polgármesterei kaptak bizalmat, „megújulást és fejlődést” hozott az elmúlt négy év. „Most Hargita megye is megérett erre a változásra” – húzta alá Mezei János.

Az EMSZ megalapításáról elmondta, mivel a megosztottságban nem tudták megfelelően képviselni a nemzeti politikát, a pártok tagjai „alázatot és méltóságot” mutattak, a közösség érdekében félretették esetleges sérelmeiket, így a kampány során is bebizonyosodott: kiválóan tudnak együtt dolgozni a helyi közösségekért. „Vissza kell adnunk a Hargita megyei székelyeknek az önbizalmukat és a jövőben való hitet, ehhez a szavazáskor mindenki bátorságot kell mutasson, az egypártrendszerből fakadó hatalmi gőgnek és arroganciának így tudunk véget vetni!” – hangsúlyozta Mezei János.

Zakariás Zoltán megyei tanácsos szerint az erős önkormányzatok alapfeltétele, hogy vasárnap minél többen szavazzanak, mert a településvezetőknek ezáltal „nagyobb szavuk” lesz. „Továbbá, erős önkormányzataink akkor lesznek, ha a vezetők felelősek, komoly szakértelemmel bírnak és képesek is szakértelmet bevonni” – hangsúlyozta Zakariás. A tanácsosjelölt szerint az MPP és a Néppárt egy csapatot alkot, ezért az elmúlt évek önkormányzati tapasztalatait kölcsönösen megosztják, korábbi és leendő tisztségviselők egyaránt.

Sándor Krisztina, a megyei tanács képviselője sajnálatosnak nevezte, hogy az erdélyi magyarság részvételi aránya az országos illetve az európai trendekkel összhangban a felnőttkorú lakosság felét sem éri el. A tanácsosjelölt szerint éppen ezért kívánatos a választási verseny, ugyanis mozgósít. „Ha éppen a helyi választás nem érdekel némelyeket, ahol a saját településeik döntéshozóit nevezik ki, akkor melyik választás lehet fontos?” – fogalmazta meg Sándor Krisztina. Hozzátette: az önrendelkezés ott kezdődik, hogy helyi ügyeiben egy közösség felelősen viselkedik, illetve nagy számban szavaz.

Megosztás