Mezei János: „Zárják le Hargita megye határait!”

Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke Hargita megye határainak ideiglenes lezárását kéri Ion Marcel Vela belügyminiszternek címzett nyílt levelében. Miközben Romániában a koronavírus-járvány fertőzötteinek száma április 2-án meghaladta a két és fél ezret, Hargita megyében éppen csak az első megbetegedést említik a sajtóértesülések. A székely megye továbbra is egyértelműen az ország legkevésbé érintett területe. Mezei úgy vélekedik, a korábban a Suceava megyei karantént elrendelő intézkedéshez hasonlóan katonai rendelet révén ellenőrző pontokat kell telepíteni, a régiót le kell zárni, a más megyében élők átjárását pedig meg kell akadályozni. A Magyar Polgári Párt elnöke arra is felhívja a belügyminiszter figyelmét, hogy amennyiben szükséges, a megye ellátását a katasztrófavédelmi szerveknek továbbra is biztosítani kell.

„Az ország súlyos megpróbáltatást él át. Önnek rendkívül fontos feladatok és felelősségek jutottak, amivel meghatározó módon befolyásolhatja a helyzetünket. Az eszközei közé tartoznak az azonnali érvényű katonai rendeletek is, amellyel emberéleteket menthet” – fogalmazza meg kérését a Magyar Polgári Párt elnöke. Hargita megye országos tekintetben kis terület, a tranzitforgalom elterelése könnyen megoldható feladat. Amennyiben megmarad viszonylag vírusmentes övezetnek, abból a teljes ország előnyt kovácsolhat, éppen úgy, ahogy a suceavai intézkedések is a teljes Románia javát szolgálják – teszi hozzá Mezei.

Az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke azt is kiemeli, a megye nincs felkészülve egy Olaszországhoz hasonló katasztrófahelyzetre, ezért megtévesztő lehet a jelenlegi kedvező állapot: „Európában azok a régiók tudtak sikeresen védekezni, akik a megelőzés érdekében mozgósítottak!” Hargita megye lezárása azért is sürgető, mert a közelgő húsvéti ünnepek miatt tömegek átutazása várható.

Az Erdélyi Magyar Szövetség közleménye

Megosztás