NAGYVÁRAD: két hónapja a közösség szolgálatában a nemzeti oldal önkéntesei

Március közepén, a koronavírus-járvány komolyra fordulásának pillanatában jelentette be az Szent László Egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a NAC Labdarúgó Egyesület és még jónéhány civil szervezet, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt, hogy önkéntes csapatot szervez a kijárási tilalom korlátozásai által különösen érintettek, főleg az idős korosztályhoz tartozó emberek megsegítésére. Az elképzelés bevált, az elmúlt hónapokban önkénteseink számtalan megkeresést kaptak, az élet megannyi területén segítettek a rászoruló, idős, sokszor beteg embereknek.

A segítségnyújtás a gyakorlatban nem csupán meleg étel akár naponta többszöri házhoz szállítására vagy a szükséges élelmiszerek megvásárlására, esetleg a gyógyszerek kiváltására szorítkozott, bár kétségtelen, hogy a felsorolt szolgáltatásokat igényelték a legtöbben. Ezek mellett nagyon sokan a sokszor egymásnak ellentmondó rendelkezések, terjengő félinformációk világában szerettek volna valahogyan eligazodni, ők minden esetben azonnali és kimerítő felvilágosítást kaptak önkénteseinktől vagy telefonos diszpécserszolgálatunk munkatársaitól. Jellemző volt ugyanakkor az is, hogy sokan csupán amiatt telefonáltak, hogy valaki megnyugtassa őket, szükség esetén van kire számítaniuk hétköznapi igényeik, ügyes-bajos adminisztratív elintéznivalóik, mint például egy nyilatkozat helyes kitöltése, elvégzésében. Sokszor bebizonyosodott, hogy egy jó szó, egy megnyugtató mondat éppen olyan értékű segítség lehet, mint egy adag meleg étel, vagy egy elvégzett bevásárlás. Az adottságainál fogva sérülékeny idős korosztály különösen értékelte a lelki támogatást, a tudatot, hogy van kivel megbeszélnie gondjait, van kire számítani a bajban.

Már május elsejétől, de különösen az elmúlt napokban valósággal egymást érték azok a telefonhívások, melyek a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtésével voltak kapcsolatosak. Rengetegen szerették volna online kitölteni az aláírásgyűjtő íveket, munkatársaink, önkénteseink ebben is segítettek, vagy útmutatással, vagy pedig az adatok felvételével és digitalizálásával. Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek a kiállást az ügy mellett, hiszen minden aláírás számít, s számítani fog Brüsszelben is!

Továbbra is arra kérünk mindenkit, időseket, rászorulókat, vagy azokat, akik ilyeneket ismernek, hasonló esetekről tudnak, keressék bizalommal munkatársainkat, önkénteseinket a kijárási tilalom hátralevő napjaiban is. A telefonos diszpécser-szolgálatot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – a járvány alatt szünetelő – nagyváradi honosító irodájának munkatársa látja el: munkanapokon 9 és 14 óra között a 0722 273 427-es telefonszámon hívható. Feladata, hogy tartsa a kapcsolatot a polgármesteri hivatal és a civil szervezetek terepen lévő önkéntesei között, illetve, hogy további információkkal szolgáljon a hozzá fordulóknak. Emellett Nagyvárad önkormányzatán belül a Szociális Ellátási Igazgatóság is működtet egy ingyenesen hívható számot. Aki tőlük igényelne segítséget, megteheti a 0800 410 430-as számot hívva. Amennyiben a hivatal által adott segítséggel kapcsolatban bármilyen nehézség vagy probléma merülne fel, forduljanak bizalommal hozzánk, mi biztosan segítünk!

Az interneten a hiteles tájékoztatás és a kapcsolattartás érdekében létrejött és működik a Koronavírus infó – Bihar Facebook-csoport, javaslataikat, észrevételeiket, üzeneteiket ide is küldhetik az érdeklődő vagy segítséget igénylő személyek.

A Szent László Egyesület és az Érmelléki Gazdák Egyesülete

Megosztás