Néppártos kezdeményezés: adókedvezmény a parajdi vállalkozóknak

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos megszorító intézkedések márciustól kezdve gyakorlatilag megszüntették a romániai és székelyföldi turizmust, ami számos parajdi vállalkozónak is érzékeny bevételkiesést okozott. A kormány a 69/2020-as sürgősségi rendelettel lehetőséget adott az önkormányzatoknak, hogy saját hatáskörben kedvezményt adjanak azon ingatlanok helyi adójából, amelyekben károsult gazdasági egységek működnek.

A rendelet értelmében az Erdélyi Magyar Néppárt öt önkormányzati képviselője július elején iktatott egy tanácshatározat-tervezetet, amiben kezdeményezik a cégek által birtokolt, illetve bérbe vett ingatlanok 2020-as helyi adójának 50%-os csökkentését. Bízunk benne, hogy az egész önkormányzati testület felzárkózik a kezdeményezés mellé, és a rendeletben kiszabott határidőn belül, augusztus 14-ig megszavazza azt.

Kevés mozgástere van jelen körülmények között az önkormányzatoknak a gazdasági szereplők megsegítésében, de úgy gondoljuk, hogy a központi intézkedések adta lehetőségekkel mindenképpen élnünk kell!

Moldován István,

az Erdélyi Magyar Néppárt parajdi szervezetének elnöke

Megosztás