Sorin Grindeanu jobban tenné, ha lemondana miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, és azzal foglalkozna, ami egyébként a dolga lenne

Már-már menetrendszerűen érkezett az újabb romániai magyarellenes uszítás, ráadásul ismét egy olyan pillanatban, amikor a közösségünk és a szimbólumaink elleni uszítás újra a csődös kormányzás elfedésének olcsó eszköze lett.

Mint ismeretes, Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettes, közlekedésügyi miniszter a napokban minősíthetetlen hangnemben kelt ki a székely himnuszt éneklő jégkorongozók ellen. Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnökségének tagjaiként tiltakozásunkat fejezzük ki a közösségünk elleni uszítás miatt, valamint felszólítjuk a gyűlölködő miniszterelnök-helyettest, hogy mondjon le tisztségéről, és energiáit – közlekedésügyi miniszterként – a tárcájához tartozó számos probléma, hiányosság és kudarc orvoslására fordítsa!

Emlékeztetünk: Sorin Grindeanu ahelyett, hogy a romániai autópályaépítés sorozatos kudarcaival foglalkozna, megoldást és választ keresve arra, hogy országa – a sztrádaépítések vonatkozásában (is) – miért Európa szégyenpadján foglal helyet, jobbnak látta a magyarok ellen felkorbácsolni az indulatokat. Jól ismert a módszer: időről-időre megpróbálnak éket verni magyarok és románok közé, hogy így tereljék el a közvélemény figyelmét a szomorú tényekről, melyek rámutatnak arra, hogy Románia gazdasága romokban hever, az üzemanyagárak az egekbe szöktek, a rezsiproblémák kérdését mind a mai napig nem sikerült megnyugtató módon rendezni, a „hamarosan elkészülő” észak-erdélyi autópályának pedig már csak az említése is a vicc kategóriájába tartozik.

Szégyenletes, elfogadhatatlan és felháborító, hogy az Európai Unió tagjaként Románia még mindig az az ország, ahol a miniszterelnök-helyettes magából kikelve uszíthat a székely himnuszt éneklők ellen, ugyanakkor mélyen és sokatmondóan hallgathat akkor, amikor sorozatosan magyarellenes rigmusokat skandálnak egyéb sportmérkőzéseken. A bukaresti kettős mérce, valamint a román kormány által állampolitikává emelt durva magyarellenesség iskolapéldája mindez.

Hogy a kialakult helyzetre – ha csak részlegesen is –, de megoldást adjon, Sorin Grindeanunak nem maradt más választása, minthogy lemondjon miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, melyre méltatlanná vált, s az így felszabaduló energiáit az autópálya-építésre, valamint a Romániát érintő megannyi belső és külső válság megoldására fordítsa.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége

Megosztás