Szilágyi Zsolt: „Vegyük kezünkbe sorsunk irányítását!”

Minden, az erdélyi magyarság és az európai nemzeti közösségek ügye iránt elkötelezett polgár örömmel vette a hírt, hogy az Európai Parlament döntő többséggel fogadta el a Minority SafePack kezdeményezést támogató állásfoglalást. Ennek értelmében az Uniónak támogatnia és ösztönöznie kell a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok jogainak védelmét garantáló tagállami intézkedéseket, s felszólította az Európai Bizottságot, hogy dolgozza ki a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelmére vonatkozó uniós szabályok közös keretét, valamint a tagállamokat arra ösztönzi, hogy tartsák tiszteletben a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok jogait.

Jól emlékszünk: a Minority SafePack körül példás, a teljes Kárpát-medencét átölelő összefogás jött létre, melynek köszönhetően ma megteremtődni lászik annak a lehetősége, hogy az európai döntéshozók – régi adósságukat törlesztve – az őshonos nemzeti közösségeket védő normákat alkothassanak a tagállamok számára. Látnunk kell: abban a helyzetben, amikor a gyakorta már állami szintre emelkedett magyarellenességek sorozata nemhogy szűnni látszik, hanem újra és újra erőre kap szerte a Kárpát-medencében, szükség van arra, hogy közösségünk a nemzetközi színtéren is bebiztosítsa jól felfogott érdekeinek védelmét és az Európai Unió segítségét kérje, ehhez pedig a Minority SafePack kezdeményezés egy nagyszerű eszköz és lehetőség. Sajnálattal kell azonban megállapítanunk, hogy az Európai Bizottság mindeddig érzéketlennek bizonyult az őshonos nemzeti közösségek helyzetével kapcsolatban, így csak remélni tudjuk, hogy a mostani jelentős előrelépés fordulatot hozhat e téren.

A Minority SafePack eddigi sikere is azt mutatja, az összefogás erejével megvalósíthatóak célkitűzéseink. Ennek szellemében tehát most figyelmünket a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezésére irányítsuk, mely támogatásával lehetőség nyílik a nemzeti régiók széles körű védelmére. Az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőiként és tagjaiként eddig is minden tőlünk telhetőt megtettünk annak érdekében, hogy – az Európai Szabad Szövetségen keresztül – nemzetközi kapcsolatrendszerünket is mozgósítsuk az SZNT kezdeményezésének sikerre viteléhez, most pedig, amikor a koronavírus-járványra való tekintettel az Európai Bizottság az aláírásgyűjtés határidejének újbóli meghosszabbítása mellett döntött, valódi lehetőség nyílik arra, hogy a kellő aláírásszám meglegyen.

Támogassuk európai polgári kezdeményezéseinket és vegyük kezünkbe sorsunk irányítását!

Szilágyi Zsolt,

az Erdélyi Magyar Néppárt Külügyi- és nemzetpolitikai kabinetjének elnöke

Megosztás