Tiltakozunk a Borboly-féle vezetői gyakorlat ellen!

Az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei önkormányzati képviselőiként tiltakozunk Borboly Csaba megyei tanácselnök azon gyakorlata ellen, ahogyan a megyei tanácsüléseket – akár rendes, akár rendkívüli ülésekként – összehívja.

Rendszeresen előfordul, hogy:

  • az ülések kiközölt kezdési időpontját az utolsó percben megváltoztatják;
  • a törvényes határidővel kiközölt első változatú napirend az ülés időpontjáig még többször változik, a tanácsülések előtt félórával, percekkel – sőt, akár a hivatalos kezdés után is – küldenek még elektronikus úton anyagokat a napirendhez;
  • a megyei költségvetés módosítására, valamint a városoknak és községeknek leosztandó pénzre vonatkozó határozattervezeteket utolsó pillanatban kapjuk kézhez, gyakorlatilag lehetetlenné téve a megfelelő tanulmányozást és érdembeli módosító javaslatok megtételét.

Bár napirend előtt az ellenzéki képviselők rendszeresen hangot adnak emiatt elégedetlenségüknek, a megyei tanácselnök, az RMDSZ-es tanácsosok szavazatainak fedezékében, szó nélkül hagyja azokat vagy a rendkívüli és az azonnali ülések összehívásáról szóló rendelkezéseket idéz, miszerint ezt megteheti.

A koronavírus okozta járvány miatti szükségállapot beállta óta a megyei tanács online gyűlésezik, a gyűléseket immár élőben lehet követni a legnagyobb közösségi oldalon.

Azóta hatványozottan érvényes mindaz, amit fent megírtunk: mind a gyűlések időpontja, mind pedig azok napirendje és az azokhoz tartozó anyagok módosításokkal és az utolsó percekben jutnak el a megyei önkormányzati képviselőkhöz, sőt, a megyei tanács elnöke még több olyan bemutató anyagot – ezeket a megyei önkormányzati képviselők is csak akkor és ott látják először – készíttet elő a megyei tanácsülésekre, amelyek célja mindenekelőtt külső kommunikációs jellegű, amivel a megyei tanácselnök a megyei tanács működését változatlanul alárendeli saját, egyszemélyes politikai kommunikációjának.

Mi úgy véljük, hogy a megyei tanácsülésekre való felkészüléshez elengedhetetlen, hogy a megyei önkormányzati képviselők időben kézhez kapják az anyagokat.

Ezúton, a szélesebb nyilvánosság előtt is felszólítjuk Borboly Csabát a törvény betartására!

Nagy Pál, megyei önkormányzati képviselő

Sándor Krisztina, megyei önkormányzati képviselő

Zakariás Zoltán, megyei önkormányzati képviselő

Megosztás