TUSVÁNYOS 31. – Toró T. Tibor: „Tusványos a világ egyik legeredetibb rendezvénysorozata”

Szerdán délelőtt – a hagyományosnak számító Lőrincz Csaba sátorbéli megnyitóval – kezdetét vette a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb nevén Tusványos.

A kerekasztal-beszélgetésen jelen volt Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke, Tusványos-alapító, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, Tusványos-alapító, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere és Popa Ilona, Tusványos erdélyi főszervezője. Áldást mondott Bilibók Géza, tusnádfürdői római katolikus plébános és Bakcsy Gábor, tusnádfürdői református lelkipásztor.

„Tusványos és annak szervezői ismét rekordot döntöttek – ezúttal problémamegoldó képességükkel. Ha a világjárvány nem húzta volna keresztül számításainkat, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor már krisztusi korba lépne, most azonban pótolni igyekszünk mindazt, amitől a világjárvány megfosztott bennünket. Túlzás nélkül mondhatjuk: Tusványos a világ egyik legeredetibb rendezvénysorozata, melyben sikerült ötvözni egy szabadegyetem sajátosságait és egy igazi nyári fesztivál hangulatát” – jelentette ki Toró T. Tibor. Az EMNP ügyvezetője hozzátette: miközben az elmúlt két évben – a járvány és a háború eredményeként – a korábban ismert világ gyökerestől megváltozott, Tusványos idei mottója – „Van, ami örök!” – mégsem veszített aktualitásából. „Az ilyen válsághelyzetekben kiemelten fontos örökérvényű értékeink, hagyományaink és identitáselemeink újbóli felfedezése és megőrzése. Ha ezek nincsenek, nem tudunk tovább haladni a jövőépítés útján” – szögezte le Tusványos alapítója. „Amikor először nekiláttunk Tusványos megszervezéséhez, épp a diktatúrából a demokráciába való átmenet töréspontján voltunk. Ekkor egy fiatal csapat kereste a helyét a nagy változás idején. Tele voltunk idealizmussal és jövőszeretettel, legfőbb céljaink és értékeink pedig az élni akarás, a mérhetetlen szabadságvágy, a valahová tartozás vágya – az egyén, a közösség és a nemzet szintjén –, valamint a szűnni nem akaró válaszkeresés igénye voltak” – mondta Toró T. Tibor, majd nyitó beszéde végén hozzátette: Tusványos addig lesz örök, amíg meg tudja őrizni azt a képességét, hogy válaszokat, stratégiákat és cselekvési terveket indukáljon.

 

Megosztás