Újabb Iohannis-nyilatkozat: az államelnök politikájának lényegévé vált a magyarellenesség!

Miután a múlthéten példa nélküli és brutális magyarellenes megnyilatkozásokat tett, Klaus Iohannis román államelnök ma folytatta a gyűlöletkeltést és az uszítást. Úgy tűnik, az államelnöknek a romániai válság közepette is van ideje arra, hogy újra és újra kijátssza a magyar kártyát, ezzel próbálva meg kétségbeesetten leplezni a román kormányzat és saját döntéseinek kudarcait.

Mint ismeretes, április 8-án a szenátus – hallgatólagosan – egy olyan tervezetet fogadott el, melynek értelmében ott is megmaradnának a magyarság nyelvhasználati jogai, ahol közösségünk számaránya 20% alatt van, továbbá szankciókat ír elő azokra az esetekre, amikor a közintézmények nem tartják be a nyelvhasználati jogokat. A tervezet továbbá törvénybe foglalná a szimbólumhasználati jogokat, valamint a megyei rendőrségekre is kiterjesztené a nyelvhasználati jogokat. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a tervezetről – döntő házként – a képviselőháznak kell szavaznia.

Mindezek kapcsán Klaus Iohannis hétfőn újabb magyarellenes nyilatkozatokat tett. Az államelnök azzal riogatott, hogy a tervezet elfogadása esetén a magyar nyelv szabadon használható lesz Erdély bizonyos megyéiben, továbbá kijelentette: az autonómiatörekvéseket alkotmányellenesnek tekinti, és semmilyen esetben sem támogatja azokat.

A fentiek fényében hangsúlyozzuk: a szabad nyelvhasználat, mellyel az államelnök riogat, nem veszélyforrás, hanem Románia által elfogadott nemzetközi dokumentumokban is biztosított jogunk. (Ennek értelmében a mostani tervezet egyébként semmivel sem biztosít több jogot, mint amit Románia a nemzetközi dokumentumok ratifikálásával már elfogadott.) Megértjük, hogy a szász gyökereiről, kultúrájáról és nyelvéről lemondott Iohannisnak az anyanyelv mit sem jelent, mi azonban semmilyen körülmények között nem vagyunk hajlandóak feladni abbéli szándékunkat, hogy nyelvhasználati jogainkat a lehető legszélesebb körben kiterjesszük. Ugyanígy nem mondunk le önrendelkezési törekvéseinkről sem, melyek eredményeként – az államelnök egyre kétségbeesettebb nyilatkozatai ellenére is – élhető jövőt biztosíthatunk az erdélyi magyarságnak.

Ahelyett, hogy bocsánatot kért volna korábbi, otromba és uszító megnyilatkozásáért, Klaus Iohannis most még mélyebbre süllyedt, végleg kiírva ezzel magát a civilizált, európai politikusok sorából, s méltatlanná vált tisztsége betöltésére. Klaus Iohannis bebizonyította: nem kíván – az egyébként korábban rá nagy számban szavazó – erdélyi magyar közösség államelnöke lenni. Döntését tudomásul vesszük, s immár kijelenthetjük: Iohannis nem a mi elnökünk!

Végezetül arra kérjük mindazokat, akik hozzánk hasonlóan elítélik az államelnök uszítását, hogy aláírásukkal támogassák a nemzeti régiók védelméről szóló európai polgári kezdeményezést!

Ne hagyjuk, hogy Iohannis nevessen a végén!

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke

Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke

Megosztás