Újabb katonai rendelet enyhítésekkel és szigorításokkal

Marcel Vela belügyminiszter sajtóértekezleten ismertette a nyolcas számú katonai rendelet fontosabb előírásait csütörtökön késő este.

Nem vonatkozik a kijárási tilalom csütörtök estétől a halászokra, méhészekre és az őstermelőkre a 8-as számú katonai rendelet értelmében. Továbbá nem vonatkozik a korlátozás a dunai, illetve a Fekete-tengeri és a folyami vizeken kereskedelmi célú halászokra sem, viszont azoknak a saját felelősségre kitöltött nyilatkozataikat továbbra is maguknál kell tartaniuk. Az őstermelők és méhészek számára is szabad a kijárás otthonuk és a gazdaságuk, az élelmiszerpiac, illetve a méhészetük között ősternelői igazolvány felmutatásával vagy a saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal.

Személygépkocsi vásárlás vagy autóalkatrész vásárlása, gépjárműjavítás, szervizelés céljából szintén engedélyezett a kijárás.

Felfüggesztik a búza, zab, kukorica, rizs, szójabab, olaj, cukor és búzaliszt exportját az újabb katonai rendelet értelmében.

Vela elmondása szerint a húsvéti ünnepek alatt még szigorúbban ellenőrzik majd a járványügyi intézkedések betartását, nagyobb lesz a hatósági jelenlét a piacokon.

Az ingázók, munkavállalók és mezőgazdasági vállalkozók számára megnyílik a nagylaki országúti, a Pete-Csengersima és a Tornya-Battonya határátkelőhely. A határsávot csak az átkelőhely 30 kilométeres körzetében élők használhatják munkaviszonyuk bizonyításával.

A belügyminiszter elrendelte, minden légi szállításhoz a közlekedési minisztérium engedélye szükséges, még akkor is, ha a repülőterek a megyei tanácsok alárendeltségébe tartoznak. Így elkerülhető a kolozsvári repülőtér parkolójában megtörtént eset, ahol bezsúfolódott idénymunkások várták távolságkorlát megtartása nélkül, hogy elindulhassanak Németországba dolgozni.

A szükségállapot ideje alatt tilos felfüggeszteni az öregotthonok, gyerekotthonok működését – mondta Marcel Vela. A személyzet 14 napos turnusokban váltja egymást, ez alatt munkahelyi, illetve otthoni elkülönítésben lesz. A rokonok kérhetik, hogy erre a periódusra hazavigyék hozzátartozójukat. – fejtette ki a miniszter.

Vela kérte a külföldön élő románokat, az idei húsvétra ne jöjjenek haza ünnepelni, így járuljanak hozzá a járvány terjedésének megakadályozásához.

Megosztás