Újabb Néppártos siker – áll Rimanóczy Kálmán szobra Nagyváradon

Sok éves kitartó munka gyümölcseként újabb köztéri szoborral gazdagodott Nagyvárad magyarsága.
Ifjabb Rimanóczy Kálmán egész alakos bronz szobra tegnap (április 24., pénteken – szerk. megj.) került ki a váradiak által csak Barátok-temploma néven ismert nagyvárad-olaszi katolikus plébániatemplom előtti térre. A város mai arculatának kialakításában oroszlánrészt vállaló Rimanóczy Kálmán szobrának felállítása a város magyar közösségének régi vágya, de a konkrét megvalósítás 2017 óta került elérhető közelségbe, mióta Zatykó Gyula, a Néppárt alelnöke Ilie Bolojan polgármester tanácsadója lett. Kezdeményezésére a nagyváradi Szent László téren 2019-ben felállított román püspök szobrokkal párhuzamosan, mintegy a magyar közösség felé tett gesztusként két magyar vonatkozású szobor elkészítése került szóba, az egyik a most felállított Rimanóczy szobor, Alexandru Păsat szobrászművész alkotása,a másik pedig Nagyvárad egykori polgármesterének, Rimler Károlynak állít majd emléket.

Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó már 2018 novemberében bejelentette, hogy kezdeményezésére, a nagyváradi Barátok temploma melletti téren, szobrot kap. ifj. Rimanóczy Kálmán, Nagyvárad legjelentősebb építésze.

A helyszínválasztást azzal indokolta, hogy a fiatalon elhunyt Rimanóczy földi maradványait, a felszámolt Olaszi temetőből, a Barátok templomának alagsorában helyezték örök nyugalomra, magát a templomot pedig Rimanóczy tervei szerint alakították át, így nyerte el mai arculatát. De szobrának helyszíne szomszédságában áll első nagyobb alkotása, a Fő utca 35 szám alatti, Pénzügyi Igazgatósági Palota is. Ifjabb Rimanóczy Kálmán mindössze 42 évet élt, de nevéhez számos nagyváradi épület terve fűződik ma is, többek között a Városháza, a Görögkatolikus Püspöki Palota, a jelenlegi Ortodox püspökség épülete, a Moskovits Miksa és az Apolló Palota, id. Rimanóczy palotája, a volt Központi Takarékpénztár, az Elmegyógyintézet, a Tüdőszűrő, a Csendőriskola épülete. Debrecenben, a Piac utcán található az általa tervezett Debreceni Első Takarékpénztár palotája.

A szobor megvalósítása érdekében az önkormányzat még 2018-ban partnerségre lépett a Szentlélek kiáradása nevű egykori ferences templom tulajdonosával, a várad-olaszi római katolikus parókiával, illetve a nagyváradi római katolikus püspökséggel, amely a templommal átellenben található egykori irgalmas rendi (mizeri) kórház és kápolna tulajdonosa is.

A most felállításra került Rimanóczy-szobrot az önkormányzat rendelte meg és a munkálatok költségeit is a város költségvetéséből finanszírozták. A szoborállítás költsége 400 000 lejt tett ki.

Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete

Megosztás