Újra megnyithatják a kistermelői piacokat

Katonai rendeletbe foglalja a kormány a mezőgazdasági termékeket értékesítő piacok megnyitásának kötelezettségét – közölte Adrian Oros mezőgazdasági miniszter.

Ennek értelmében a szaktárca felszólította a helyi hatóságokat, hogy nyissák újra a piacokat, ezzel is segítve a kistermelőket és egyben a vásárlókat is. A miniszter úgy véli, az előírások és szabályok betartásával a vásárterek megnyitása nem okozhat gondot járványvédelmi szempontból.

„Ha a 10 négyzetméteres sarki boltok nyitva maradtak, nem látom értelmét, miért ne lehetnének nyitva a piacok is. (…) Katonai rendeletbe fogjuk foglalni a piacok újbóli megnyitásának kötelezettségét, természetesen a vírus terjedését megakadályozó intézkedések biztosítása mellett’ – mondta Oros a Realitatea Plus csatornának adott interjúban.

A miniszter arról is beszámolt, hogy míg a szükségállapot első hetében a lakosság pánikvásárlása következtében kiürültek az élelmiszerüzletek, addig most lassult a fogyasztás, és a termelők nem tudnak túladni a felgyűlt tejtermék-, hús-, hal- és zöldségkészleteken. A miniszter szerint az emberek túljutottak a válsághelyzet okozta első emocionális reakción, másrészt a kijárási tilalom miatt sokkal kevesebbet vásárolnak.

Megosztás